pondělí 9. května 2011

Screamers – Skynet, co cituje Shakespeara?!


Jako každý z Vás, i já mám mnoho sociálních rolí. Jsem muž, syn, bratr, zaměstnanec, manžel, blb… také patřím ke generaci hráčů, jež byla odkojena hrami typu Fallout 2, C&C: Red Alert (slovník mi radí Red Albert :) ), a filmy jako Mad Max 2, Terminátor 2… téma přežití „apokalypsy“ (většinou jaderné) se stalo něčím, s čím naše dětské duše v budoucnosti počítaly – vliv těchto počinů byl tak velký, že si vytvořil i vlastní žánr – post-apo. Moji vrstevníci se tak báli letadel, jelikož v každém viděli jaderný bombardér, zatímco si jiní stavěli pirátská doupata z klacíků, my hledali druho-válečné kryty a prolézali sklepy, abychom našli ten nejvhodnější, kam se utečeme schovat, až bomby udeří… a jejich vliv se neomezoval jen na dětství – jeden soukmenovec ráno před maturitou nemohl dospat, tak si zapl PC a pokračoval v rozehrané kampani C&C… hned, jak dohrál misi se podíval na hodinky a zjistil, že svou maturitu propásl. V září opakoval a šťastně odmaturoval. 

Když jsem zcela náhodou před odjezdem od rodičů zahlédl v jejich TV film Screamers, pocítil jsem silně post-apo atmosféru, a rozpomněl se na dětství. Rozhodl jsem se film si opatřit a shlédnout.



Děj se odehrává na vzdálené umírající planetě, kde byl objeven a těžen vzácný prvek berinium. Časem se zjistilo, že při jeho těžbě se uvolňuje velké množství radiace, dělníci samosebou nechtěli za takových pldmínek pracovat, na čež Země, které vládne Nový Ekonomický Blok (NEB) odpovídá bombardováním a vyhlášením války. 
Příběh se s Vámi moc nemaže, jste prostě a jednoduše vrženi do vojenské základny odporu (Aliance) s jste seznamováni s politikou, prostředím a uřvanými podzemními roboto-meči zvanými Screamers. Svět je vcelku komplexní, velmi zajímavý, nenásilně vás vtáhne do svých záležitostí i když se neubrání pár úsměvným momentům, jako jsou rudé anti-radiační cigarety, které je potřeba jednou za čas kouřit, aby se jedinec zbavil radiace, která je na planetě přítomna (kdyby aspoň brali do žíly Rad Away nebo něco...). Také jsem si velmi cenil toho, že hlavními hrdiny nejsou zatracení atleti-fešáci, ale cyničtí, znavení starší chlapi a ženy, kteří dokonale zapadají do obrazu dlouho trvající nukleární války na cizí planetě. 



Příběh se rozjíždí momentem, kdy voják NEBu, sám, naběhne k základně Aliance a nechá se zabít ošklivým způsobem Screamery jen, aby doručil zprávu. Co zpráva obsahuje? Proč pro ni obětoval život? Film se první polovinu poutavým způsobem zabývá stejnou otázkou a poutí dvou hlavních postav zpustošenou planetou za odpovědí. Toto jsou nejsilnější momenty filmu a jak už asi tušíte, kdyby vytrval, byl by pro mne překvapením roku se známkou velmi dobrých 8/10. Víte, co se říká o tom s ženou a čertem? 

Vše se rozpadá, když naši hrdinové potkají nové kamarády v čele s… ano, s ženou. V tento moment se post-apo mění v obyčejný nízkorozpočtový horor. Politika, NEB, Aliance… to vše bere za své, už o nich neslyšíme. Pravda, dozvíme se o tom, že Screamers jsou postaveni Aliancí a umí se reprodukovat – a nikdo neví jak – že se umí učit, a že scénárista musel číst alespoň část Shakespeara. Není k tomu moc, co říct… prostě to, co jste mohli vidět už stokrát všude jinde. Osobně se domnívám, že autor přišel s námětem na film po tom, co si přečetl právě hrdiny citované Shakespearovo pasáže. Škoda, že mu v půli došel dech. 

Po řemeslné stránce není taktéž moc co řešit. Film má malý rozpočet, což film umě zakrývá, přesto na Vás občas vyskočí špatný efekt, divné kulisy… kamera, zvuk ,střih je vše OK, neohromí, neurazí. Příkladem budiž fakt, že si nemohu vzpomenout na zvuky nebo hudbu. Vím, že mi nijak nevadily, ovšem mé vědomí si je odmítlo zapamatovat. 

Co nám tedy zůstalo? Nevyvážená směs post-apo vyvražďovacího hororu, který snad v něčem trochu připomíná geniální Věc. Pokud nemáte co na práci a patříte k mé generaci – zkuste jej. Přinejmenším je to perfektní námět na Airsoft akci :) 


Dante. 
P.S. Kupte si Dozimetr... nikdy nevíte, kdy se může hodit ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat