úterý 18. ledna 2011

Drambuie - bylinná Whiskey

No řekněte sami:
Neříká sama láhev o to
abyste ji vypili?
Nedávno jsem měl možnost ochutnat zajímavý likér na bázi whiskey - Drambuie. K téhle lahůdce se váže zajímavá historie:

"Když v r. 1746 prchal princ Charles Edward Stuart po neúspěšném pokusu o získání trůnu z Anglie zpět do Skotska, našel útočiště v domě kapitána Mackinnona na ostrově Skye. Jako výraz vděčnosti zanechal prý princ svému hostiteli recept na svůj oblíbený posilující nápoj, který mu připravoval jeho lékárník. Rodina Mackinnonů opatruje tuto tajnou recepturu dodnes a vyrábí podle ní věhlasný likér, jehož jméno Drambuie znamená ve staré gaelštině nápoj, který uspokojuje."
  
        - zdroj: http://www.skotska-whisky.cz/

Její chuť je z počátku typicky whisková (nutno říci, že i chutná "dražeji" než např.: Jameson nebo Tulla), ovšem po ní nastoupí bylinný ocas všech možných tajných přísad se sladkým tónem na jazyku, a hrdlem Vám projede příjemné, intenzivní a vytrvalé teplo, které se jemně sklouzne až do žaludku, kde je tato sametová harmonie zakončena.

Je velká škoda, že je u nás téměř k nesehnání, začeš může zřejmě její trochu vyšší cenová hladina pohybující se kolem 600,- ovšem kdo hledá, najde.

Pro zájemce ZDE je seznam receptů na drinky z Drambuie, jelikož pro svou sladkou chuť je na míchání ideální, přestože Vám mnoho labužníků řekne, že míchat tak vyvážený drink je skoro hřích (nicméně se to může hodit pro někoho, kdo nemá rád whiskey ale chce Drambuie ochutnat).

Tak toto je skutečná
tragédie!
P.S. Věděli jste, že podle zákonů EU musí whiskey zrát a být přechovávána v sudech po jiných alkoholických nápojích? Naproti tomu bourbon musí být v sudech zcela nových. Proto v poslední době bývají použité sudy po bourbonu využity právě pro skladování whiskey, čímž se vytlačují sudy po cherry, které se donedávna k tomuto účelu využívaly.




Dante

Žádné komentáře:

Okomentovat