pátek 6. srpna 2010

Baranduin - Severské melodie po sto prvé a pokaždé jinak

Na hudební scéně se pohybuje a pokouší o existenci mnoho interpretů a, můžete mne napomínat, že se jedná především o věc vkusu a subjetkivity, ale buďme upřímní, jejich kvalita je srovnatelná se zaječí paštikou ponechanou na Sahaře od dob První války – Pokud ji hladolet na pokraji sil najde, má z ní radost, ale po zjištění stavu obsahu buď zemře smradem či na následky požití (pokud nevíte co mám na mysli, zajděte si někdy do nákupních center v Praze, projděte několik obchodů s módou a pochopíte; ono se stačí podívat na prodavačky/prodavače_tepláčky jak je toto prostředí ovlivňuje).

Kdo chce kvalitu, musí hledat; ostatně tak to platí v celé šíři lidského života – to co je zdarma a bez námahy většinou stojí za prd (viz. Denník Metr*, piva která se rozdávají na mítincích je nealko třetinka v rozehřátém plechu...).

Nedávno jsem při takovém hledání narazil na jednu zajímavou, neznámou kapelu, jež se zove Baranduin. Jedná se o ve Finsku velmi rozšířený žánr Folk/Metalového ražení. Pokud bych je měl k někomu přirovnat, pak jsou asi nejblíže Ensiferum (dále jen E). Sice nejsou tolik melodičtí jako E, spíše střídají drsné pasáže s melodickými, jsou však možná o něco více epičtí a jedná se snad o jedinou kapelu, která se E vyrovná v textech.

Možná jsem se trochu unáhlil, protože tak poetické básně plné smutku, strastí ale neutuchající a nezlomné naděje umí jedině Jari (bývalý leader Ensifera, nyní Wintersun) i jeho kompozice do těchto básní zapadá jako... nenapadá mě srovnání. Je to virtuóz :)

Jací tedy jsou?
Epičtí, ale drsnější než Bohemian Rhapsody. Lyričtí, ale ne tak hluboce jako Ensiferum. Melodičtí, nečekejte však melodie Sonaty Arcticy. Typicky finští, nikoli lesáci jako Korpiklaani ani bojovní Moonsorrow.


Pro zájemnce: doporučuji si poslechnout song The Wanderer Of Time, je to jedna z jejich nejlepších, myslím že i odpůrcům žánru se bude líbit. Tady je text písně. A Baranduin Web Site.


Dante, Warrior of Light

Žádné komentáře:

Okomentovat