neděle 22. srpna 2010

Expendables – pokus přidat k horské dráze příběh

Nevěřte blbečkům, co budou říkat opak, nečtěte Lidovky, kam píší jen ubožánci s méněcenným komplexem. Nevěřte ani vlastní intuici, která vám říká, že film, kde je na jednom místě hromada slavných jmen nemůže být dobrý, protože může. Může, ale...
Ach ano, je to tak. Když jsem se dozvěděl, že Stallone bude točit Expendables, dost jsem se těšil. Myšlenka spojit dohromady několik akčních hrdinů byl můj sen už od dětství. Ano, vidět vedle sebe Schwartzenegera, Staloneho a Willise jako střílejí, skáčou a masakrují nepřátele ve stylu Komanda bylo přesně to, co jsem chtěl a přesně to, co jsem nikdy nedostal. Ach, díky tomu jsem měl zkažené celé dětství a tento hluboký šrám jsem si nesl až do dospělosti, jelikož jsem musel sledovat, jak se ze Schwartzenegera stává dvojče Dannyho DeVita, matkou Juniora a neschopný otec z Rolniček. Filmy dobré, ale těžce neakční. Tentam jsou doby vytrhávání telefonních budek.

Přesto se na stará kolena Stallone zbláznil a vydává jeden akčňák za druhým. A ono se mu to docela daří, takový Rambo 4 je konečně opravdovým druhým dílem Ramba. A co Expandables?
První ale...: Příběhem a celou zápletkou je to docela chabý počin. Super žoldáci dostanou super nabídku, zjistí, že je dost nebezpečná a chtějí couvnout, ale vše si rozmyslí na základě jednoho nezáměrně nedojemného vyprávění kolegy veterána. To působí dost neuvěřitelně a upřímně to není ani moc ve stylu osmdesátých, kde za zabití padoucha vám stoupá karma :)
Druhé ale...: Obsazení. Stathama jsem nikdy rád neměl, jeho pubertální barva hlasu nezní ani trochu drsně a jeho roli mu nevěříte. Ne, nemohu uvěřit, že má takové bojové schopnosti (kterými zde předčí i jedničku v oboru - Jeta Li) a ani jeho zacházení s noži nepůsobí opravdově. Přesto je to jeho nejlepší film a myslím, že ho přeci jen začnu mít rád, jelikož vše ostatní zahrál dobře (je to s podivem, ale v tomto akčňáku bylo i dost prostoru pro jeho osobní příběh). Horší je to s postavou Jeta-Li. Jste-li jeho fanoušek, připravte se na zklamání. Film je spíše příběhem Stalloneho, Stahama a zbytek je jen omáčka. Jetovi nedali příliš prostoru, nevíte o jeho minulosti ale ani přítomnosti a takřka každý, s kým se dá do pranice ho naloží jako školačku. A co hůř, dvakrát ho naloží Lundgren!!! To je veliké MÍNUS!!!! A ostatní dva žoldáci? Nepamatuji si ani jejich jména. Další body dolu.
Třetí ale...: Dost souvisí s druhým bodem – ne využití hlavních postav. Teď nemám na mysli osobní pozadí každého protagonisty, ale velikou absenci hlášek uvnitř týmu. Na to, že tihle chlapi prošli tolika boji a překonávali spolu smrt a beznaděj jsou vůči sobě až příliš cizí. Málo se mezi sebou špičkují, znovu má zde akorát prostor naše dvojka S&S. Už mě tím celkem štvěte.
Ovšem navzdory tomu všemu je film zábavný, přestřelky jako ze zlatých osmdesátých, celkem naturalisticky krvavý a celou dobu napínavý. Je to snad první film za celý můj život, kde jsem si honičky v autech užíval naplno. Byly dynamické, strhující a nepůsobily jako výplň děje (viz 007, Skála... je toho hodně) a takové jsou snad všechny akční momenty filmu a vlastně film jako takový. Nečekejte myšlenku, ale spíš zážitek z horské dráhy. Klobouk dolů a body nahoru.

Ač to může znít neuvěřitelně, tak tomuto filmu musím dát 85%, což je velmi dobrý film nejen pro milovníky žánru. Má své mouchy, nemá nápad, Stallone v něm působí jako pornoherec, ale celkový feeling je více než pozitivní. Film jsem si užil plnými doušky a doufám, že ve dvojce Stallone dá více místa Jetovi a přestane předimenzovávat Stathama, protože ten nikdy nebude skutečný akční hrdina (vzdor tomu, že u mne tímto filmem stoupl)

A mimochodem, Lundgren si zde také zahrál svou životní roli, bude-li dvojka, tak se na ně moc těším.

Btw: nevíte, na čem to překladatelé ujíždějí? Musí to být dobrý matroš, protože přeložit Inception jako Počátek je celkem síla... ale Expandables jako "Expandables: postradatelní", to už chce hodně debility.

Ratata, Váš Dante

Žádné komentáře:

Okomentovat